top of page

RANGONDERSCHEIDINGSTEKENEN

Veld- en dagelijkse tenue

Officieren, adjudant officieren, vaandrigs en kornetten dragen dezelfde rangonderscheidingstekenen als op het geklede tenue.( zie verder naar beneden)) Met dien verstande dat die op het veldtenue van oranje katoen zijn vervaardigd.

Generaal majoors dragen op de veldtenue twee van oranje katoen en twee van wit katoen geborduurde sterren.

rank stars_edited.png
engelse aanmaak
3 sterren.jpg
1 sterren.jpg
Kapitein
Tweede Luitenant
nederlandse aanmaak
2 sterren.jpg
stip2_edited_edited.jpg
Eerste Luitenant
Vaandrig
major.jpg
nederlandse aanmaak naar Amerikaans model voor de stoottroepen 1944
luit.jpg
Luitenant
Majoor

Officieren gedetacheerd bij een onderdeel van het Britse Leger, kunnen op de veld- en dageliijks tenue de rang-onderschijdingstekenen dragen, zoals die zijn vastgesteld voor officieren, die tot de betrokken Britse onderdelen behoren.

Sergeant-Majoors en Opperwachtmeesters

Sergeant-Majoors en Opperwachtmeesters dragen op de onderarm van beide mouwen van veldblouse  en overjas een stoffen kroon, omgeven door een lauwerkrans (crown and wreath , afbeelding 1 t/m 3 ), ongeveer 16 cm van de onderkant der mouw.

Op de jas droegen sergeant-majoor en opperwachtmeesters een groot model zilveren kroon (afbeelding 4) (hoogte 42mm, breedte 58mm) 

sgtmrj2_edited.jpg
engelse aanmaak  (embroidered)
Metal_RSM_edited.jpg
sgtmrj.jpg
engelse aanmaak (gedrukte versie)
user1354_pic118897_1445695312_edited.jpg
engelse aanmaak  ( metaal )
gedragen op het veld- en dagelijks tenue
engelse aanmaak  ( metaal )
gedragen op de jas en het geklede tenue

Sergeanten en wachtmeesters der 1e klasse

Sergeanten en wachtmeesters der 1e klasse dragen ongeveer 1 1/2 cm boven het midden van de hoek, gevormd door de bovenste streep van de cheveron van Sergeant (Wachtmeester)  een horizontale streep ter lengte van 5 cm. Deze streep van dezelfde breedte, stof en kleur als de cheveron.

sergeant_1_edited_edited.jpg

Fouriers

Fouriers dragen ongeveer 1 1/2 cm boven het midden van de hoek, gevormd door de bovenste streep van de cheveron van Sergeant (Wachtmeester) (Cheverons, 3 bars),  een  koperen kroon van klein model ( crown, small)

fourier_edited_edited.jpg
fourier_edited_edited.jpg

Sergeanten en Wachtmeesters

Sergeanten en Wachtmeesters dragen op de veldblouse en overjas de rangonderscheidingstekenen als vastgesteld voor Sergeanten van het Britse Leger (Cheverons, 3 bars). Het laagste punt van de Chevron ongeveer 27 cm van de schoudernaad

sergeant_edited_edited.jpg

Korporaals

Korporaals dragen op de veldblouse en overjas de rangonderscheidingstekenen als vastgesteld voor Korporaals van het Britse Leger (Cheverons, 2 bars). Het laagste punt van de Chevron ongeveer 24 cm van de schoudernaad

korporaal2_edited_edited.jpg
korporaal_printed_edited_edited.jpg
(gedrukte versie)

Marechaussees

Marechaussees die de geschiktheid bezitten voor de naasthogere rang bij het Wapen der koninklijke Marechaussee, dragen op beide mouwen van de veldblouse en overjas een van wit garen (katoen) geborduurd, rond kenteken (diameter 2 1/2 cm) het middenpunt van dit kenteken 5 cm boven het midden van de hoek gevormd door de bovenste streep van de chevron van korporaal

Marechaussee
march_edited_edited.jpg

Soldaten der 1ste klas

Soldaten der 1ste klas dragen op de vledblouse en overjas de rang-onderscheidingstekenen als vestgesteld voor "Lance corporal" van het Britse Leger (chevron, 1bar). Het laagste punt van de chevron ongeveer 21 cm van de schoudernaad.

soldaat1_edited_edited.jpg

Sergeanten v/d Artillerie

Artillerie Sergeanten  dragen  ongeveer 1 1/2 cm boven het midden van de hoek, gevormd door de bovenste streep van de cheveron van Sergeant (Wachtmeester) (Cheverons, 3 bars),  een  koperen Kanon 

sergeant_edited_edited.jpg
gunner_edited.jpg
gunner_edited.jpg

Geklede- en ceremoniële tenue 

bottom of page