top of page

HOOFDBEDEKKING

De Hoofdbedekkingen voor de Koninklijke Landmacht zijn vastgesteld in overeenstemming met de Britse Army Council Instruction Nr. 1408 van 25 September 1943.

Nederlandse Leeuw op hoofdbedekking

1. Opperofficieren en kolonels dragen een van gouddraad geborduurde Nederlandse Leeuw

    op een zwarte achtergrond

2. Luitenant-kolonels en majoors dragen een matgouden Nederlandse Leeuw 

3. Subalterne officieren, adjudant-onderofficieren, vaandrigs en kornetten dragen een bronzen

    Leeuw. (behoudens het vastgestelde voor de uitgaansmuts)

4. Militairen beneden de rang van adjudant-onderofficier dragen een geelkoperen Nederlandse

    Leeuw.

officierleeuw_edited.png
1. Gouddraad voor Opperoficieren en kolonels
gilt_edited.png
bronze_edited.png
gildingmetal_edited.png
2. Matgouden leeuw
3. bronzen leeuw
4. geelkoperen leeuw

Achterzijde

De matgouden en de bronzen uitvoering hebben aan de achterzijde 'blades' voor bevestiging. Beide zijn op de achterzijde van der banderol gestempeld met JR Gaunt   -   London.

De geelkoperen variant heeft een 'slider' waarmee het embleem bevestigd wordt.

Van deze sliders bestaan 3 uitvoeringen; 1) blanco, 2) JR Gaunt London in kleine font en 3) JR Gaunt London in een groter font.

leeuw_matgoud_edited.png
leeuw_edited_edited.png
Matgouden leeuw
bronzen leeuw
3leeuw_edited.png

De Veldmuts (Cap, F.S., officers) voor officieren, adjudant-onderofficieren, vaandrigs en kornetten, volgens het Britse model, voorzien van twee bronzen knopen nr.1 en een Nederlandse Leeuw, wordt zodanig gedragen dat de onderste knoop ongeveer 2,5 cm recht boven het  midden van het rechter oog komt.

Plaats van de Leeuw: op de linkerzijde 9 cm van de voorkant van de veldmuts, de kroog van de leeuw 2,5 cm verwijderd van de bovenzijde van de veldmuts.

De Veldmuts (Cap, F.S., O.R.) voor militairen beneden de rang van adjudant-onderofficier volgens het Britse model, wordt gedragen zoals hier boven aangegeven, voorzien van twee bronzen knopen nr.1 en een Nederlandse Leeuw

IMG_2632_edited.png

Militaire-emblemen.nl

De Veldmuts (Cap, F.S., O.R.)

Veldbaret

De Veldbaret, c.q. gekleurde baret wordt zodanig gedragen, dat de hoofdband horizontaal om het hoofd ligt, 2,5 cm boven de wenkbrauwen. De baret wordt naar rechts getrokken en wel zodanig dat de Nederlandse Leeuw, die in het midden tussen de hoofdband en de opstaande kant van de baret is geplaatst, recht boven het linker oog komt.

De Nederlandse Leeuw wordt gedragen op een ovale oranjekleurige achtergrond, 5 cm hoog en 4 cm breed.

IMG_0747_edited.png
officer badge_edited.png

Uitgaansmuts

De uitgaansmuts (Cap, coloured, F.S., officers) voor officieren, adjudant-onderofficieren, vaandrigs en kornetten, is van het zelfde model als de Britse veldmuts en gemaakt van zeer donkerblauw venetiaans laken met oranje bodem. De uitmonstering bestaat uit een gouden bies op de scheiding van bodem en profiel en op de bovenrand van de opgeslagen oorbeschermers, twee vergulde knopen nr. 1 en een vergulde c.q. van gouddraad geborduurde Nederlandse Leeuw.

De  uitgaansmuts (Cap, coloured, O.R.) vooronderofficieren  beneden de rang van adjudant-onderofficier volgens het Britse model, van zeer donkerblauw melton laken met oranje bodem. De uitmonstering bestaat uit een oranje bies op de scheiding van bodem en profiel en op de bovenrand van de opgeslagen oorbeschermers, twee koperen knopen nr. 1 en een koperen Nederlandse Leeuw.

De  uitgaansmuts voor korporaals en soldaten is hetzelfde als hierboven echter de oranje bies blijft achterwege

Coloured FSG_edited.png

Militaire-emblemen.nl

Uitgaansmuts (Cap, coloured, F.S., officers)
Uitgaansmuts (Cap, coloured, F.S., onder officieren)

Platte pet

bottom of page