top of page

Commando's & Mariniers

No10 (Inter Allied) Commando

No. 10 (Inter-Allied) Commando was een commando eenheid van het Britse leger die voornamelijk bestond uit niet Brits personeel,  uit de door Duitsland bezette gebieden in Europa.

No. 2 (Dutch) Troop

No. 2 Troop bestond uit 62 man onder het commando van Captain Mulders.

en werd geformeerd in juni 1942  en acteerde als liaison officers, gidsen and tolken gedurende operaties Market Garden (Arnhem 1944)Infatuate I en II (Walgeren 1944)

Direct onder de schoudernaad werd een naambandje gedragen met de tekst "No 10 COMMANDO" in rode letters op een zwarte ondergrond. Op de linker mouw kwam onder het naambandje een Nederlandse leeuw met het opschrift "NEDERLAND". Daaronder op beide mouwen werd het Combined Operations embleem gedragen. Dit embleem was een anker met daardoor een Thompson machinepistool en een vliegende adelaar in rood uitgevoerd op een zwarte ondergrond. Hiervan bestaan drie uitvoeringen: een gedrukte en een geborduurde op een schildvormige(Tomb stone) ondergrond en een geborduurde op een ronde ondergrond. Deze uitvoeringen zijn gelijktijdig gedragen , na november 1944 werd alleen de ronde uitvoering toegestaan.

no10Commando.jpg
leeuw5.jpg
no10Commando_edited.jpg
korporaal2_edited_edited.jpg
combinedOps2.jpg
combinedOperations embleem.jpg
Tomb stone model van het Combined Operations embleem

De linkermouw

vanaf 24 maart 1945 werd de No10. commando naambandje en het combined operations embleem vervangen door een naambandje met COMMANDO het embleem van No 4 Commando brigade, een rode commandodolk op een zwarte ondergrond. Verstrekt werd een gedrukte uitvoering terwijl men voor 35 pence een geborduurde kon kopen.

commando_rood_edited_edited_edited.jpg
dagger_edited_edited.jpg

Commando's die uit Canada afkomstig waren droegen een oranje maple leaf, die uit Zuid-Afrika een oranje springbok op de rechter bovenarm direct onder het naambandje, dit in tegenstelling tot de "Prinses Irene" brigade, waar op de linkerarm nog plaats was: De sportinstructeur droeg op de rechter bovenarm het Engelse physical training embleem.

Commando's die een parachutisten opleiding gevolgd hadden droegen boven de linker borstzak een parachutisten wing. De deelnemers aan de Amerikaanse luchtlandingen in Nederland hadden boven de linkerborstzak het Amerikaanse zweefvliegtuig embleem. De twee man echter die per parachute geland waren droegen een Amerikaans parachutisten embleem

Amerikaans zweefvliegtuig embleem
Amerikaans zweefvliegtuig embleem
Amerikaans parachutisten embleem
Amerikaans parachutisten embleem
parawing.jpg
Britse parachutisten wing

Mariniersbrigade

In 1943 werd de Mariniersbrigade opgericht, zij werden getraind en uitgerust door 'the United States Marine Corps' in Camp Lejeune en Cap Davis in North Carolina. Dit alles ter voorbereiding op een amphibische landing in het door de japaners bezette Nederlands Indië.

Sommige mariniers werden in 1944 in Engeland toegevoegd aan de Prinses Irene Brigade voor de ondersteuning van de brigade bij de bevrijding van Nederland.

user1354_pic120279_1450529415_edited.jpg
alh-04-mariniersbrigade-poster-790x1024.

In Amerika werd op het amerikaanse model tenue direct onder de schoudernaad op de linker mouw werd een naambandje gedragen met de tekst "NETHERLANDS MARINES" in rode letters omgeven door een rode rand. 

user1354_pic120276_1450529415_edited_edi
Winter tenue (amerikaans model)
user1354_pic120277_1450529415_edited_edi
Zomer / tropen tenue 
user1354_pic120278_1450529415_edited_edi
Barathea kraag embleem, werd ook gedragen als embleem op het schuitje. 
anker2_edited_edited.jpg
Barret embleem, werd vanaf 1944 gedragen op een rood 'tomb stone' model pat op de zwarte barret en zonder ondergrond op het schuitje( dit exemplaar is in Engeland vervaardigd bij J.R. Gaunt)

Het eerste model mouwembleem vanaf 1941 gedragen op de rechterbovenmouw van de battle dress.

korpsMariniers_edited.png

Amerikaanse aanmaak vanaf 1941

korpsMariniers_edited_edited_edited.jpg

Nederlandse aanmaak vanaf 1944  (brabands weefsel)

bottom of page